Start Targi wiejskie Aktualności SLOW FOOD- zwolnij i posmakuj

UWAGA! Nowa strona

ZAPRASZAMY NA NASZĄ
NOWĄ STRONĘ:

http://stowarzyszenieswiatowid.pl

Nasze sklepy

Sklep - Rękodzieło i rzemiosło artystyczne - wyroby lokalne

Sklep - Świeże eko produkty spożywcze od rolnika

Informacje

Ekspert ds. promocji:
Anna Nawrocka
promocja@swiatowidlubowo.pl

Stowarzyszenie Światowid
Małachowo Szemborowice 12
62-230 Witkowo
74 2030 0045 1110 0000 0279 9260
KRS 0000216140

biuro@swiatowidlubowo.pl

Godziny pracy

Wtorek 8.00-16.00
Czwartek 8.00-16.00

Folder o targach wiejskich

Truskawisko - przepisy

Festiwal serów i nalewek

Smaki łączą regiony

Przewodnik kajakowy

Folder Produkt Lokalny

10 lecie - FILM

Banery

Działaj lokalnie
 
Działaj lokalnie
 
Działaj lokalnie
 
KRAJOWA SIEĆ GRUP PARTENRSKICH
 
 
 
Droga świętego Jakuba - Camino

 

Archiwum

SLOW FOOD- zwolnij i posmakuj Drukuj
czwartek, 21 października 2010 07:44

Dnia 19.10.2010r. w Sali Sesyjnej Urzędu Gminy w Łubowie, odbyło się Seminarium  na temat: “Marketing żywności naturalnej, lokalnej i tradycyjnej oraz promocja Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego” . Wykłady oraz dyskusje poświęcone były m.in. zaszczepianiu w Polsce  idei Slow Food (idea kontra żywności typu Fast Food), możliwościom jej wykorzystania na rzecz lokalnej społeczności, Laboratorium Smaku, prezentacji wyrobu regionalnych dań wraz z możliwością ich zakupu oraz procesu samego jej wytwarzania.

 

Wykłady zyskały ogromne zaciekawienie, co więcej  przyczyniły się do chęci postępowania oraz ukierunkowania codziennego życia w tym zakresie. Wykłady wywołany żywą dyskusją wśród przybyłych, było to dowodem na to, że zdrowe odżywianie nadal jest bardzo istotne w naszym życiu.
Po zakończeniu konferencji przyszedł czas na konsumpcję lokalnej, wielkopolskiej żywności przygotowanej przez restaurację "Młyn na prowincji" z Lednogóry (Członka Stowarzyszenia Światowid) w postaci m.in.: czarniny, białej polewki, mięsa zarówno z kaczki jak i z gęsi, galartu, różnego rodzaju wieprzowych szynek, kiełbas, a także wypieków i to wszystko z lokalnych produktów.

 

Seminarium było współfinansowane przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego.