Start Leader Projekty wsppracy Smaki cz regiony ...

UWAGA! Nowa strona

ZAPRASZAMY NA NASZ
NOW STRON:

http://stowarzyszenieswiatowid.pl

Menu

Nasze sklepy

Sklep - Rkodzieo i rzemioso artystyczne - wyroby lokalne

Sklep - wiee eko produkty spoywcze od rolnika

Informacje

Ekspert ds. promocji:
Anna Nawrocka
promocja@swiatowidlubowo.pl

Stowarzyszenie wiatowid
Maachowo Szemborowice 12
62-230 Witkowo
74 2030 0045 1110 0000 0279 9260
KRS 0000216140

biuro@swiatowidlubowo.pl

Godziny pracy

Wtorek 8.00-16.00
Czwartek 8.00-16.00

Folder o targach wiejskich

Truskawisko - przepisy

Festiwal serw i nalewek

Smaki cz regiony

Przewodnik kajakowy

Folder Produkt Lokalny

10 lecie - FILM

Banery

Dziaaj lokalnie
 
Dziaaj lokalnie
 
Dziaaj lokalnie
 
KRAJOWA SIE GRUP PARTENRSKICH
 
 
 
Droga witego Jakuba - Camino

 

Archiwum

Drukuj

 

    Festiwal rozpocz si w pitek uroczystym spotkaniem na Zamku w Winiczu. Miejsce to zostao wybrane nieprzypadkowo. Tam wanie powstaa pierwsza ksika kulinarna w jzyku polskim „ Compendium Ferculorum albo zebranie potraw” Stanisawa Czernieckiego. Na uroczystej kolacji inaugurujcej projekt sze grup LGD miao okazj bliej si pozna. W projekcie wziy udzia koa gospody wiejskich, restauratorzy, kucharze. LGD  „ Stowarzyszenie wiatowid” byo reprezentowane przez: Marka Kurka- wiceprezesa stowarzyszenia, Mari Dziel z Koa Gospody Wiejskich w Kruchowie, wspóautork ksiki „ Wdrówki kulinarne po Gminie Trzemeszno”, Barbar Brzewisk i Mariol Jurgosk z koa gospody Wiejskich w awkach  oraz Bernadet i Leszka Józefowskich z restauracji „ Myn na Prowincji” w Lednogórze.

Siedziba LGD „ Dolina  Raby” znajduje si przy Zespole Szkó w Dbrowicy im. prof. Jana Z. Wodka. Jest to szkoa o profilu gastronomicznym, co stworzyo doskonae warunki do przeprowadzenia kulinarnego konkursu.  W drugim dniu festiwalu  odbyy si kuchenne zmagania. Kada z szeciu grup przygotowywaa potrawy w piciu kategoriach: rosó,  inna zupa regionalna, danie gówne, deser oraz chleb z regionalnym smarowidem, w iloci stu porcji na kad potraw.  Po godzinie 15- tej rozpocza si biesiada, na której poszczególne grupy zaprezentoway swe regionalne potrawy oraz mia miejsce fina konkursu na najlepszy rosó. Pierwsze miejsce zaj Rosó Radziwiowski z makaronem z jaj kur zielononóek LGD „ Echo Puszczy Bolimowskiej”.

    Ostatni dzie festiwalu to udzia w Jarmarku witojaskim zorganizowanym przez LGD „ Gociniec 4 ywioów”  w Lanckoronie. W otoczeniu przepiknego krajobrazu, na zboczu Góry Lanckoroskiej, wród zabytków architektury otaczajcych  malowniczy rynek ustawiono szereg stoisk, na których wystawcy mogli zaprezentowa swe regionalne specjay. Ten ostatni ju dzie projektu zapocztkowao „Forum Smaków- seminarium prezentujce dziaania podejmowane przez róne LGD w kierunku wsparcia rozwoju produktu lokalnego” z udziaem przedstawicieli lokalnych wadz oraz ekspertów zajmujcych si lokalnymi kulinariami. Wiceprezes Stowarzyszenia wiatowid  Marek Kurek przedstawi prezentacj pokazujc w jaki sposób LGD wspiera producentów produktu lokalnego i tradycyjnego na swoim terenie dziaania oraz zaprosi inne LGD do dalszej wspópracy  majcej na celu promocj naszego regionu. W czasie gdy w siedzibie LGD „ Gociniec 4 ywioów” odbywaa si konferencja, na Rynku rozpoczto degustacj przygotowanych dzie wczeniej da.        Po poudniu odby si fina konkursu  kulinarnego. Siedmioosobowa komisja zoona ze znawców kuchni regionalnych, utytuowanych kucharzy oraz przedstawicieli lokalnej spoecznoci dokonaa wyboru najlepszych potraw w czterech kategoriach. Stowarzyszenie wiatowid otrzymao dwie nagrody . W kategorii  „ Deser” II miejsce zdoby placek drodowy z rabarbarem, natomiast  Wyrónienie Specjalne za Anielski Smak otrzymay  wielkopolskie zrazy woowe z kasz i burakami.

       Potrawy kuchni wielkopolskiej cieszyy si wielkim uznaniem wród goci jarmarku. Z pewnoci na dugo zapamitaj smak „ pyry z gzikiem”, czy polewki, co by moe zachci ich do  odwiedzin naszego regionu.

 

Bernadeta Józefowska