Start Leader Sprawozdanie z wyjazdu studyjnego do Bretanii

UWAGA! Nowa strona

ZAPRASZAMY NA NASZ
NOW STRON:

http://stowarzyszenieswiatowid.pl

Menu

Nasze sklepy

Sklep - Rkodzieo i rzemioso artystyczne - wyroby lokalne

Sklep - wiee eko produkty spoywcze od rolnika

Informacje

Ekspert ds. promocji:
Anna Nawrocka
promocja@swiatowidlubowo.pl

Stowarzyszenie wiatowid
Maachowo Szemborowice 12
62-230 Witkowo
74 2030 0045 1110 0000 0279 9260
KRS 0000216140

biuro@swiatowidlubowo.pl

Godziny pracy

Wtorek 8.00-16.00
Czwartek 8.00-16.00

Folder o targach wiejskich

Truskawisko - przepisy

Festiwal serw i nalewek

Smaki cz regiony

Przewodnik kajakowy

Folder Produkt Lokalny

10 lecie - FILM

Banery

Dziaaj lokalnie
 
Dziaaj lokalnie
 
Dziaaj lokalnie
 
KRAJOWA SIE GRUP PARTENRSKICH
 
 
 
Droga witego Jakuba - Camino

 

Archiwum

Drukuj

Wyjazd studyjny zorganizowany by przez Departament PROW we wspópracy z WODR w Poznaniu sfinansowany przez Pomoc Techniczn PROW 2007-13,III Schemat- Realizacja Planu Dziaania KSOW na lata 2010-11.

W wyjedzie brali udzia liderzy z 21 LGD z terenu Wielkopolski, przedstawiciele Urzdu Marszakowskiego i WODR w Poznaniu oraz 2 tumaczy. Celem wyjazdu byo nawizanie kontaktów z LGD w Bretanii .

Pierwszym etapem podróy bya Bruksela i wizyta w Biurze Informacji Województwa Wielkopolskiego oraz zwiedzanie Parlamentu Europejskiego i Atomium (monumentalnego modelu krysztau elaza- symbolu ówczesnych naukowych oraz technicznych osigni), po czym wyjechalimy do Rennes stolicy Bretanii. Bretania to cz Francji kojarzona z morzem i celtyckimi legendami, najbardziej znana „O Królu Arturze i rycerzach okrgego stou”. Jest to region turystyczny o dugim skalistym wybrzeu z maymi domkami starych miasteczek rybackich , zachwyca  take tradycyjn przepyszn kuchni, to region rolniczy z uprawian pszenic, kukurydz, owsem, ziemniakami i warzywami, hodowl trzody chlewnej, byda i drobiu, a w zatokach hodowla may i ostryg. Bretania dostarcza 1/3 ostryg z 210 tys. ton ostryg hodowlanych we Francji.

Na terenie Bretanii dziaa 14 grup LGD, w tym 9 ma zorganizowane projekty wspópracy zagranicznej.

Rano spotkalimy si w Urzdzie Zwizku Gmin „Montaubau de Bretagne z pani Elise Gerfaund, pracownic LGD z regionu Broceliande. Liderzy poszczególnych LGD z Wielkopolski

zaprezentowali swój dorobek i kontakty z zagranic, po czym bretoska koordynatorka projektu „od pomysu do projektu” przedstawia projekt wspópracy zagranicznej z trzema LGD z Luksemburga, Finlandi i Estoni dotyczcy edukacji modziey w dziedzinie rodowiska naturalnego oraz zaprezentowaa pierwsze kontakty z wielkopolsk LGD z Turku.

Nastpnie spotkalimy si z pani Auror Rome pracownic LGD w Saint Malo oraz panem Jean Baptiste Mainsard rolnikiem czonkiem LGD prezentujcym projekt, który ma na celu stworzenie wspólnego punktu (magazynu )  bezporedniej sprzeday produktów rolnych, omijajcych

poredników . W drodze powrotnej do Rennes zwiedzilimy gór Mont Saint Michel , na której zbudowano ogromny klasztor z kamienia, z licznymi restauracyjkami i sklepikami.

We czwartek po niadaniu udalimy si do siedziby LGD z regionu Redon i po powitaniu przez mera gminy Allaire zwiedzilimy wykupione przez gmin stare gospodarstwo , gdzie wg projektu ma powsta orodek kultury i cz kulinarna. Nastpnie odwiedzilimy gospodarstwo agroturystyczne pastwa Duval , którzy hoduj bezstresowo winie w szczerym polu, gdzie maciory maj  mode i nocuj z prositami w namiotach typu igloo. Gospodarstwo,  to równie przyjmuje dzieci na tygodniowy pobyt celem edukacji i integracji ze rodowiskiem. Mielimy, równie moliwo zobaczenia  gospodarstwa, które wspópracuje z LGD w Rumunii  i zajmuje si eksportem sadzeniaków ziemniaka.

Pitek by dniem podsumowa, liderzy z naszych wielkopolskich LGD zaprezentowali swoje propozycje na jakim polu mogliby wspópracowa z LGD z Bretanii. Ze wzgldu na mae zainteresowanie ze strony LGD z Bretanii, wstpne kontakty udao si nawiza dwom wielkopolskim LGD z jedn LGD z Saint Malo , w tym LGD  wiatowid .

My, proponowalimy wspóprac na temat kontaktów handlowych ew. targi wiejskie, którego celem jest  zaprezentowanie naszego produktu lokalnego.

Po spotkaniu przy taktach lokalnej orkiestry przeszlimy ulicami miasta do restauracji, gdzie czekaa na nas kolacja i lokalne tace. W pozostae dni wracalimy do domu po drodze nocujc w Lingren na trenie Niemiec.

 

Irena Radke i Renata Domagalska