Start Leader Aktualności Wizyta z Województwa Lubuskiego

UWAGA! Nowa strona

ZAPRASZAMY NA NASZĄ
NOWĄ STRONĘ:

http://stowarzyszenieswiatowid.pl

Nasze sklepy

Sklep - Rękodzieło i rzemiosło artystyczne - wyroby lokalne

Sklep - Świeże eko produkty spożywcze od rolnika

Informacje

Ekspert ds. promocji:
Anna Nawrocka
promocja@swiatowidlubowo.pl

Stowarzyszenie Światowid
Małachowo Szemborowice 12
62-230 Witkowo
74 2030 0045 1110 0000 0279 9260
KRS 0000216140

biuro@swiatowidlubowo.pl

Godziny pracy

Wtorek 8.00-16.00
Czwartek 8.00-16.00

Folder o targach wiejskich

Truskawisko - przepisy

Festiwal serów i nalewek

Smaki łączą regiony

Przewodnik kajakowy

Folder Produkt Lokalny

10 lecie - FILM

Banery

Działaj lokalnie
 
Działaj lokalnie
 
Działaj lokalnie
 
KRAJOWA SIEĆ GRUP PARTENRSKICH
 
 
 
Droga świętego Jakuba - Camino

 

Archiwum

Wizyta z Województwa Lubuskiego

W dniu 21 października br. gościliśmy wizytę pracowników Departamentu Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego oraz przedstawicieli Lokalnych grup Działania z tego województwa. Celem wizyty była wymiana doświadczeń zdobytych przy realizacji Programu Leader w latach 2007-2013.

Teren działania LGD Stowarzyszenia Światowid był jednym z przystanków w wizycie studyjnej zorganizowanej przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego. Dyrektor biura Stowarzyszenia Światowid Katarzyna Jórga przedstawiła przybyłym gościom działalność stowarzyszenia oraz pokazała kilka ważnych inwestycji zrealizowanych w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. wizytę rozpoczęto od Gminy Czerwonak, gdzie uczestnicy spotkania zapoznali się prezentacją działań gminy dla rozwoju turystyki i rekreacji opartej na zbiornikach po żwirowych w Owińskich. Następnie na terenie gospodarstwa agroturystycznego Modrzewiowe Wzgórze oraz KOZIRAJ w Promnie zapoznano uczestników z produktami lokalnymi i dziedzictwem kulinarnym typowymi dla Wielkopolski w całej rozciągłości. Obecna była pyra z  gzikiem, kiełbasa Kiszkowska, biała polewka no i nalewki domowe. Degustacja została pogłębiona typowo Wielkopolskim obiadem składającym się z zupy dyniowej i kaczki z pyzami i modrą kapustą. W międzyczasie odbioru wrażeń kulinarnych uczestnicy zostali zapoznani z działalnością Muzeum Pierwszych Piastów na Lednicy oraz odbyli rozmowę z Tadeuszem Bąkowskim – Wójtem Gminy Kiszkowo. Późnym popołudniem goście opuścili teren działania stowarzyszenia i udali się w dalszą podróż po dobrych praktykach.