Start Leader Aktualnoci Nalewki zawsze budz ywe zainteresowanie

UWAGA! Nowa strona

ZAPRASZAMY NA NASZ
NOW STRON:

http://stowarzyszenieswiatowid.pl

Menu

Nasze sklepy

Sklep - Rkodzieo i rzemioso artystyczne - wyroby lokalne

Sklep - wiee eko produkty spoywcze od rolnika

Informacje

Ekspert ds. promocji:
Anna Nawrocka
promocja@swiatowidlubowo.pl

Stowarzyszenie wiatowid
Maachowo Szemborowice 12
62-230 Witkowo
74 2030 0045 1110 0000 0279 9260
KRS 0000216140

biuro@swiatowidlubowo.pl

Godziny pracy

Wtorek 8.00-16.00
Czwartek 8.00-16.00

Folder o targach wiejskich

Truskawisko - przepisy

Festiwal serw i nalewek

Smaki cz regiony

Przewodnik kajakowy

Folder Produkt Lokalny

10 lecie - FILM

Banery

Dziaaj lokalnie
 
Dziaaj lokalnie
 
Dziaaj lokalnie
 
KRAJOWA SIE GRUP PARTENRSKICH
 
 
 
Droga witego Jakuba - Camino

 

Archiwum

Drukuj

 „Nalewki domowe” - taki tytu nosio drugie Laboratorium Smaku zorganizowane przez Stowarzyszenie wiatowid. Prowadzi je Hieronim Baejak - mistrz w sztuce komponowania nalewek domowych, laureat wielu prestiowych nagród w tej dziedzinie. Laboratorium polegao na pokazie i degustacji kilku rodzajów nalewek rónej jakoci wykonanych przez kilku producentów. Degustacja bya poczona z wykadem o smakowitoci nalewek i procesach produkcji wpywajcych na finalny efekt nalewki. I tegoroczne laboratorium, podobnie jak ubiegoroczne, cieszyo si ogromnym zainteresowaniem.

 
            Skd takie due zainteresowanie Laboratorium Smaku „Nalewki domowe”? O to zapytalimy Katarzyn Jórg, dyrektor Biura Stowarzyszenia wiatowid. - Przede wszystkim to zasuga prowadzcych te laboratorium. Hieronim Baejak i Lucjan Rutkowski to osoby, które w swojej niesamowitej wiedzy o rónego rodzaju zioach, owocach i produktach, z których mona robi nalewki, pokazuj na tym warsztacie, jakie procesy wytwarzania konkretnych smaków danej nalewki maj rzeczywisty wpyw na to, jaki dostajemy w ostatecznoci efekt. I tu za kadym razem syszymy na zakoczenie laboratorium wielkie brawa, czyli za kadym razem mamy grup osób, które wychodz z pen wiadomoci, e otrzymali dokadnie to, po co tu przyszli – wyjania K. Jórga.

            I przyznajemy, e tak byo na kilku odsonach laboratorium (odbywajcego si na terenie Wielkopolskiego Parku Etnograficznego w Dziekanowicach), które podobnie jak w roku 2012 nie pomiecio wszystkich chtnych. Zdaniem Marka Gsiorowskiego ze Slow Food Wielkopolska, takie powodzenie tych warsztatów wynika z faktu, e sam temat, czyli nalewki, budzi zawsze ywe zainteresowanie.

           

            - Jakby nie byo w wielu domach robi si te nalewki i nie zawsze jest wystarczajca wiedza na ten temat. Degustowanie dobrych jakociowo nalewek od wybitnego producenta i pokazanie, czym one si róni, jak mona z tych lokalnych naszych owoców, czy innych surowców, bo mówimy te o kwiatach czy zioach, zrobi dobre nalewki. I to budzi zainteresowanie, i to jest warsztat, gdzie zawsze jest pena obsada – podkrela M. Gsiorowski.

            Rodzajów nalewek jest niezliczona ilo. S nalewki owocowe, miodowe, zioowe, korzenne i inne. Ciko jest okreli liczb gatunków, bowiem wielbiciele nalewek wci eksperymentuj i staraj si zaskakiwa swoich degustatorów. Czego wic mogli si dowiedzie uczestnicy laboratorium? - Jakie owoce, w jakim momencie je zbiera, jaka powinna by ich dojrzao, czy powinny by zbierane z ziemi czy zrywane z drzew, czy dojrzaem, czy niedojrzae, czy przejrzae, jaka moc alkoholu, do których nalewek, jaka duga maceracja, gdzie powinny dojrzewa, kiedy szybciej dojrzewaj, kiedy póniej, jaki spirytus, jaka woda i ile w to wszystko trzeba woy serca – mówi Hieronim Baejak.

            Prowadzcy laboratorium przyznaje, e zainteresowanie nalewkami w Polsce jest bardzo due.- Jak zaczynaem swoj przygod z nalewkami, to byo nas niewielu w Polsce. Jak byem na pierwszych turniejach, które zaczy si odbywa w Kazimierzu Dolnym, to byo nas kilkudziesiciu zapaleców, a teraz jest renesans. Wszystko kwitnie bardzo mocno i bardzo si z tego ciesz, bo kady co robi u siebie fajnego – zaznacza H. Baejak.

            Podobnego zdania jest Lucjan Rutkowski, botanik z Uniwersytetu im. Mikoaja Kopernika w Toruniu: - Zainteresowanie laboratoriami jest stosunkowo due, coraz wicej osób tym si interesuje i trzeba mie nadzieje, e kolejne konkursy bd ju na lepszym poziomie. Niektóre osoby maj gbok wiedz o pewnych zagadnieniach i to jest takie mie zaskoczenie, e czowiek musi si dobrze zastanowi, zanim co powie.
            Ale produkcja nalewek w Polsce to – mona miao powiedzie – droga przez mk. W kwestiach prawnych.– Prawna trudno eby robi nalewki jest olbrzymia i trzeba mie due samozaparcie. Trzeba przej siedem ministerstw, eby dosta zgod na produkcj alkoholi, trzeba mie skad celny. Celnicy przychodz, patrz, plombuj balony, soiki w których to wszystko jest macerowane, wic tam nie mona zaglda, bo trzeba celnika wzywa, zobaczy co si dzieje – wyjania H. Baejak i dodaje, e jeli chodzi o samo tworzenie nalewek to niektórzy przesadzaj, ale o gustach si nie dyskutuje i kady ma swój smak. - Ale moim zdaniem przesadzaj, albo robi za mocne, albo za sabe – podkrela.

            Po zakoczeniu laboratorium „Nalewki domowe” poprosilimy mistrza Hieronima o porównanie tegorocznych laboratoriów z ubiegorocznymi. I czy s potrzebne? - Uwaam, e takie laboratoria s jak najbardziej potrzebne. Zainteresowanie jest olbrzymie, tutaj nie byo miejsc i musielimy dostawia krzesa. Widz, e jak najbardziej jest sens, dlatego e ludzie w jaki sposób te rozmawiaj o tym, a jak rozmawiaj, to znaczy, e jest to sprawa taka przyjacielska, rodzinna i to jest fajne – przyznaje H. Baejak.

Karol Soberski