Start Leader Aktualnoci VII Oglnopolski Festiwal Dobrego Smaku za nami...

UWAGA! Nowa strona

ZAPRASZAMY NA NASZ
NOW STRON:

http://stowarzyszenieswiatowid.pl

Menu

Nasze sklepy

Sklep - Rkodzieo i rzemioso artystyczne - wyroby lokalne

Sklep - wiee eko produkty spoywcze od rolnika

Informacje

Ekspert ds. promocji:
Anna Nawrocka
promocja@swiatowidlubowo.pl

Stowarzyszenie wiatowid
Maachowo Szemborowice 12
62-230 Witkowo
74 2030 0045 1110 0000 0279 9260
KRS 0000216140

biuro@swiatowidlubowo.pl

Godziny pracy

Wtorek 8.00-16.00
Czwartek 8.00-16.00

Folder o targach wiejskich

Truskawisko - przepisy

Festiwal serw i nalewek

Smaki cz regiony

Przewodnik kajakowy

Folder Produkt Lokalny

10 lecie - FILM

Banery

Dziaaj lokalnie
 
Dziaaj lokalnie
 
Dziaaj lokalnie
 
KRAJOWA SIE GRUP PARTENRSKICH
 
 
 
Droga witego Jakuba - Camino

 

Archiwum

Drukuj

 

 W dniach od 15 do 18 sierpnia br. Stowarzyszenie wiatowid prezentowao swoj dziaalno na VII Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku na Starym Rynku w Poznaniu. Stowarzyszenie miao swoje stoiska w Strefie Smaku Wielkopolski, której organizatorem by Urzd Marszakowski Województwa Wielkopolskiego - Krajowa Sie Obszarów Wiejskich.

Podczas czterech dni festiwalowych na stoisku stowarzyszenia swoje rkodzieo prezentowali Anna Chlasta (wyroby de coupage), Pawe Lewicki wyroby ze skóry, Dbrówka Suszek - wyroby z masy solnej oraz Monika Pestka - Brzykowska - "Strachy na Wróble i Inne Takie - Pracownia Rzeczy Niezwykych". Posmakowa i zakupi mona byo natruralnych soków z jabek z sadów Magorzaty Przdak z Trzeka, tradycyjnej produkcji cukierków "krówka" firmy Zet-Be z Czerniejewa oraz pysznych truskawek z plantacji Ryszarda Henzla z Dziekanowic. Wszyscy wystawcy od lat wspópracuj ze Stowarzyszeniem wiatowid, biorc udzia w Targach Wiejskich produktu lokalnego i tradycyjnego.

Kadego dnia festiwalu stowarzyszenie zorganizowao dla najmodszych i nie tylko, warsztaty kulinarne, rzemielnicze i rkodzielnicze.

Pierwszy dzie festiwalu powicony by truskawce - "Truskawka w wielu odsonach". Warsztaty polegay na degustacji truskawki podawanej w dwóch skrajnie rónych smakach: z zredukowanym octem balsamicznym i z lodami mietankowymi lokalnej produkcji z Czerniejewa. Warsztat zosta przeprowadzony przy wspópracy z organizacj Slow Food Convivium Wielkopolska. Podczas degustacji Katarzyna Jórga (Stowarzyszenie wiatowid) i Marek Gsiorowski (Slow Food) opowiadali o idei slow food i wartociach lokalnych produktów.

Drugi dzie festiwalu to spotkanie z krówk - wielkopolskim cukierkiem. Na stoisku mona byo posmakowa cukierka "krówka" wytwarzanego rcznie wedug tradycyjnej receptury przez zakad Zet-Be z Czerniejewa oraz zapozna si z histori tego wielkopolskiego cukierka. Odbyy si równie warsztaty rzemielnicze podczas których mona byo oprawi skór notesik oraz wykona wasnorcznie biuteri z przewodnim motywem cukierka "krówka".

"Pszczoa - jak powstaje miód" - to temat przewodni trzeciego dnia festiwalu. Na stoisku stowarzyszenia odbyy si warsztaty pszczelarskie podczas których pszczelarze przedstawili na czym polega ich praca, jakich narzdzi i sprztu uywaj aby zebra miód z plastrów oraz jak oznacza si trutnie. Uczestnicy warsztatu mogli posmakowa miodu i z bliska przyjrze si pszczoom. Warsztaty przeprowadzili pszczelarze majcy swoje pasieki na terenie dziaania stowarzyszenia tj. z Gmin Pobiedziska i Kostrzyn.

Podczas ostatniego dnia odbyy si warsztaty rkodziea, z których gównie skorzystali najmodsi uczestnicy festiwalu. Warsztaty polegay na tworzeniu wasnych inspiracji z masy solnej oraz uszycia wasnej zabawki.

Wszystkie warsztaty cieszyy si duym zainteresowaniem odwiedzajcych Stref Smaku Wielkopolski. Cieszymy si, e przez te cztery dni moglimy zaprezentowa cz tego czym si zajmujemy na co dzie jako Lokalna Grupa Dziaania, realizujc Program Leader. Chcielimy podkreli znaczenie produktów lokalnych i tradycyjnych oraz rzemiosa i rkodziea w naszym yciu.