Start Działaj lokalnie Działaj lokalnie VII Aktualności Edukacja przez poznanie - zdrowe smaki w Krerowie

UWAGA! Nowa strona

ZAPRASZAMY NA NASZĄ
NOWĄ STRONĘ:

http://stowarzyszenieswiatowid.pl

Nasze sklepy

Sklep - Rękodzieło i rzemiosło artystyczne - wyroby lokalne

Sklep - Świeże eko produkty spożywcze od rolnika

Informacje

Ekspert ds. promocji:
Anna Nawrocka
promocja@swiatowidlubowo.pl

Stowarzyszenie Światowid
Małachowo Szemborowice 12
62-230 Witkowo
74 2030 0045 1110 0000 0279 9260
KRS 0000216140

biuro@swiatowidlubowo.pl

Godziny pracy

Wtorek 8.00-16.00
Czwartek 8.00-16.00

Folder o targach wiejskich

Truskawisko - przepisy

Festiwal serów i nalewek

Smaki łączą regiony

Przewodnik kajakowy

Folder Produkt Lokalny

10 lecie - FILM

Banery

Działaj lokalnie
 
Działaj lokalnie
 
Działaj lokalnie
 
KRAJOWA SIEĆ GRUP PARTENRSKICH
 
 
 
Droga świętego Jakuba - Camino

 

Archiwum

Edukacja przez poznanie - zdrowe smaki w Krerowie Drukuj

 

 W  ramach  programu Działaj  Lokalnie VII,  za  pośrednictwem Stowarzyszenia  Światowid, a przy  finansowaniu Poslko-Ameryksńskiej Fundacji Wolności i Akademii Rozwoju Filantropii w  Polsce  mieszkańcy miejscowości  Krerowo  mogli  skorzystać z  dodatkowych  atrakcji.  Projekt   skierowany  był  dla  Pań  45+,  jednak   poprzez   swój  kształt  przenikał   zarówno w kierunku  dzieci  jak i młodzieży. Przechodząc do konkretów - grupa inicjatorów ( ZIKR) po  napisaniu  projektu pozyskała środki  finansowe, dzięki którym można było zrealizować  kilka  potrzeb   ważnych  dla   mieszkańców.

Projekt pt.”Edukacja   przez  poznanie - zdrowe  smaki  „odwoływał  się    do  idei   Slow Food,  a  realizowany  był   w  trzech  etapach.  Pierwszy  pozwolił na doposażenie salki  katechetycznej  (która pełni  także  rolę świetlicy  wiejskiej ), w  której  organizowane  były  spotkania  -  a  mianowicie  zakup piecyka,  patelni, szklanek, czajników, patelni  elektrycznej ,  sztućców,  obrusów, akcesoriów do  dekoracji   stołu  itp. W drugim etapie inicjatorzy  wyszli ze swą ofertą na festyn wiejski   „Niedziela   dla  dziecka„.  Korzystając z uczestnictwa w festynie różnych  grup   pokoleniowych z  Krerowa  i  okolic (a  więc   dzieci,  młodzieży  rodziców  i  dziadków), oprócz  atrakcji festynowych   promowano zdrowe produkty.

     Zgodnie  z  duchem Slow Food nie szukano nowości lecz odkrywano na  nowo tradycyjne kanapki.  Przy  współpracy   z    właścicielami  restauracji  Bambaryła   z  Tulec  (która  słynie  z  tego,  że  pielęgnuje tradycyjne   smaki) udało  się   zainteresować  uczestników    ciekawą   ofertą   zabawnych   kanapek  ze   zwierzakami,  słoneczkiem   i  innymi   warzywnymi   atrakcjami, które spoglądały  na   potencjalnych   konsumentów   z  kanapek. Zamiast    tradycyjnych grillowanych kiełbasek proponowano   także   owocowe  saszłyki i serwowane   w  misach  z  arbuza  i  dyni   owocowe  sałatki.  Jak  widać   na   załączonych  zdjęciach  zainteresowanie  było  duże . 

W  trzecim  etapie   realizowane  były tematy  zasadnicze.  Zgodnie z  ideą  Slow  Food , gdzie  głównymi  produktami  są    ochrona  i  promocja  lokalnych  produktów,  a  także  promowanie kultury  spożywania   żywności   czyli  celebrowanie   i  delektowanie się posiłkami rozpoczęto     od   aranżacji  stołu. W  tym  temacie  skorzystano  także   z  pomocy lokalnego  przedsiębiorcy   .Pani  Małgosia  z  kwiaciarni   Majowa  z  Gowarzewa   prezentowała,  jak przygotować  kompozycje   kwiatowe  w różnych pojemnikach, a także  ozdobić    stół  wykorzystując dostępne w  ogrodach  kwiaty  i  bluszcze.   Tak   przygotowane  stoły  czekały,  a grupa zajęła  się   kolejnym  tematem   .Gówna  myśl  ,  która  nam  towarzyszyła to  stworzenie   na   bazie   kilku   produktów   różnych  potraw,  a  wszystko  ze składników    ogólnie  dostępnych  i  znanych  ,według receptur  stosowanych  przez   nasze  babcie  i  mamy .  W  tym  temacie  ponownie  skorzystano   z  propozycji naszych restauratorów.     

  Kolejny  temat    to   elementy  dietetyki. Z ciekawostek, którymi  można   się  podzielić to ważna myśl   profesora   Bergera  który mówi, że  dobre    cechy  racjonalnej, zdrowej   diety  oddaje  zasada 5U, czyli UROZMAICANIE, UMIARKOWANIE, UREGULOWANIE CZYLI STAŁE PORY POSIŁKÓW, UPRAWIANIE SPORTU, UNIKANIE NIEZDROWEJ ŻYWNOŚCI . 

Po takiej porcji wiadomości uczestników i sympatyków pomysłu „Edukacja  przez  poznanie - zdrowe  smaki  „wyposażono w broszury i propozycje  przepisów. Organizatorzy  wyrażają nadzieję, że nasze pomysły zainteresowały nie tylko mieszkańców Krerowa, ale także przybyłych gości.   

   Wszystkim, którzy nas wspierali przy organizowaniu projektu, wolontariuszy, przedsiębiorców, Stowarzyszenie Rozwoju Oświaty oraz Upowszechniania   Kultury  na  Wsi, z  siedzibą  w  Ziminie bardzo  dziękujemy.  Myślę że  efekt  końcowy  wart  był  podjęcia  wysiłku z dwóch  powodów.  Po  pierwsze odpowiadał  na   potrzebę  określonej  grupy  społecznej, służył  integracji  i  edukacji, po drugie pozostawił po sobie trwałe  efekty (doposażenie salki), a co najważniejsze wyzwolił nowe pomysły. Planowane są kolejne działania zarówno lokalne, jak i większe dla kolejnego  projektu.    

                                                                          W  imieniu   grupy  ZIKR   

                                                                      Koordynator  projektu  Ewa   Lesińska

                                                       (ZIKR- Radna Powiatu, członek  Stowarzyszenia Światowid  Ewa   Lesińska, Sołtys  wsi  Krerowo Bożena  Karolczak,   Proboszcz  Parafii  Krerowo Ks. Stanisław   Kaczmarek  )